zaterdag 5 maart 2016

[Informatief] Gellak vs NagellakVandaag kunnen jullie een informatief artikel van mij lezen op Memblee. Namelijk het verschil tussen gellak en nagellak. De reden voor dit artikel is eigenlijk vrij simpel! Ik merk namelijk in de salon onwijs vaak dat mensen niet goed het verschil tussen gellak en nagellak weten. Zij komen dan vol trots met een Essence lakje (waarop ‘the gel nailpolish’ staat) aan en het verhaal : ‘Kijk ik heb ook gellak!’. Om geen verwarringen meer te krijgen, vandaag dit artikel!

Ik begin alvast met bovenstaande foto. Links zie je vier gellakken, van verschillende merken, van duur tot wat goedkoper. Coco Nails, Max&More (jaja van de Action), Quida en Florence. Aan de rechterkant zie je drie gewone nagellakken, waarop o.a. woorden als gel nailpolish, gel-look en salon manicure staan, echter zijn dit allen gewone nagellakken. 
Natuurlijk begrijp ik dat het lastig is om de verschillen te herkennen. Dit komt mede doordat merken gelpolish en gel nails maar klakkeloos op hun producten gooien. Ik ga het voor jullie nu een stuk makkelijker maken om het verschil te herkennen.

Als eerste bekijk je goed de flesjes. Gellak/gelpolish (is hetzelfde) zit vaak in een niet-doorzichtig flesje. Waarom? Gellak dikt snel in wanneer dit in aanraking komt met daglicht, de niet-doorzichtige flesjes zorgen ervoor dat de gellak langer houdbaar is en niet uithard. Gellak hard immers uit door middel van UV licht, en van zonlicht komen UV stralingen welke de gellak kan uitharden. 


Op de flesjes zelf staan vaak woorden als gellak of gelpolish. Ook zie je vaak UV’LED voorbij komen op een flesje. UV/LED betekent dat de gellak uithard onder UV of LED licht, sommige harden uit onder beide, sommige alleen onder UV, maar beide zijn gellakken. Een gellak droogt ook absoluut nooit uit zonder één van deze lichten. Op een echte gellak zal nooit staan ‘gel nailpolish’, nailpolish is gewone nagellak. Daarnaast kun je gellak ook nooit verwijderen met alleen een beetje nagellakremover. Gellak moet je echt weken in de aceton, deze wordt zacht en vervolgens kun je de gellak er zo afhalen. 


Hierboven zie je twee afbeeldingen van flesjes welke gewone nagellak zijn. Ja ook het flesje Essence waar ‘the gel nailpolish’ opstaat is een gewone nagellak. Hoe je dat weet?
1)      De nagellak zit in een doorzichtige flesje, je kunt de kleur door het flesje heenzien;
2)      Op echte gellak zal nooit staan ‘the gel nailpolish’);
3)      Deze lak droogt door daglicht, je hebt geen UV/LED lamp nodig, dus is het geen gellak.

Ook het flesje van Sally Hansen waarop staat ‘complete salon manicure’ is gewoon nagellak, net zoals de nieuwe Sally Hansen flesjes waarop staat ‘miracle gel’ is een gewone nagellak. Vooral de laatste collectie wordt voorgedaan als een echte gellak, dit wordt ook op de tv reclame zo naar buiten gebracht. Echter zit deze lak ook gewoon in een doorzichtig flesje en heb je geen UV/LED lamp nodig om de lak uit te harden. Dus: gewone nagellak. 

Als laatste iets wat lastiger te omschrijven valt. Essence heeft namelijk een de ‘gel nails at home’ collectie. Een collectie waarbij iedereen spontaan dacht dat je zelf thuis gelnagels kon zetten, om iedereen meteen uit deze droom te helpen. Deze flesjes zetten absoluut geen gelnagels voor je, daarvoor zul je echt een bezoekje aan een salon moeten brengen! Wat deze gel nails at home wel is, is een apart variant van gellak. De base- en de topcoat zijn namelijk wel zo gemaakt dat deze moeten uitharden onder UV/LED. Het grote verschil is echter weer dat je tussen deze base- en topcoat een gewone nagellak aanbrengt. Dit maakt het totaal dus weer geen gellak en het zal ook niet net zolang blijven zitten als een echte gellak. 


Ik krijg overigens ook vaak de vraag of ik ‘Shellac’ aanbreng. Shellac is inderdaad een gellak, maar Shellac zelf is een merk, namelijk van CND. Ben je dus op zoek naar een salon welke gellak aanbrengt en staat er op de prijslijst ‘Shellac’, dan betekent dit dus dat zij met het merk CND werken. Staat er gewoon gellak of gelpolish op de prijslijst dan heb je de keuze uit meerdere merken, soms wordt de naam Shellac ook misbruikt en krijg je te maken met een ander merk gellak. Wel is het zo dat de echte nagelsalons wel altijd met een gellak werken. Nu kun je ook zelf goed herkennen of iets wel echt een gellak is, want als de kleur niet hoeft uit te harden onder een lamp is het dus geen gellak!

Conclusie:
Voor het geval bovenstaande informatie een beetje te snel voor je is gegaan een kort lijstje hoe jij gellak kunt herkennen:
1)      Gellak zit in een niet-doorzichtig flesje;
2)      Gellak moet altijd uitharden onder een UV/LED lamp, deze hard niet door de lucht uit;
3)      Er staat nooit ‘nailpolish’ op een flesje gellak;
4)      Echte gellak is over het algemeen ook niet makkelijk te verkrijgen bij drogisterijen. (Op de Action na met het merk Max&More, dit is echte gellak, maar de kwaliteit is natuurlijk veel minder dan de salon merken. Ook het merk Sensationails heeft echte gellak. Merken als Catrice, Essence, Sally Hansen etc verkopen gewone nagellak).

Ik hoop dat dit voor jullie een duidelijk artikel is zodat je in het vervolg zelf kunt herkennen of een bepaald product een gellak of nagellak is! Mocht je nog ergens een vraag over hebben kun je deze altijd stellen bij de comments, dan probeer ik deze uiteraard te beantwoorden.


 

2 opmerkingen:

 1. Wat een uitgebreid artikel, interessant!
  Ik heb ook gellak, base en top die ook onder de lamp moeten, dit is dan dus 'echte' gellak. Maar ik doe hiertussen ook wel gewone nagellak, en deze blijft dan ook net zo lang zitten als dat ik er een gekleurde gellak tussen doe. Dit verschil zie ik dan niet zo met die van Essence, die ik trouwens ook heb. Zelf heb ik hier nooit verschil in gemerkt. En ik heb ook tussen die van essence een andere gellak gedaan, ging ook goed.
  Wat een fijne uitvinding he!
  Je laatste foto is ook leuk, ik wil m ook :)
  liefs sabrina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Sabrina,

   Wanneer de gellak inderdaad alleen hard wordt onder een UV lamp is het échte gellak! Ik moet toegeven dat ik zelf stiekem ook vaak gewone lak gebruik tussen een gellak base en topcoat. Officieel is het hier niet voor bedoeld, maar ik merk dat wanneer de natuurlijke nagel stevig genoeg is, dit prima gaat! Zelf vind ik het ook erg fijn, want ik kan nu ook zo'n 3 weken doen met een nailart op mijn nagels, normaal moest ik na zo'n 3 dagen opnieuw beginnen en die tijd heb ik nu helaas echt niet meer!

   Die harten zijn trouwens gaaf hè? Ik kocht ze jaren geleden bij de Action. Heb er twee aan de muur hangen. Misschien komen ze nog eens terug bij de Action!

   Groetjes Sylvia

   Verwijderen

Ik vind het ontzettend leuk wanneer je een reactie achterlaat! Deze reacties worden altijd gelezen en zo nodig beantwoord. Gelieve niet te spammen bij de comments, het achterlaten van een link naar eigen site/webshop is niet toegestaan en zullen worden verwijderd.
©Nailart Creations